singing simpler

Här och nu

Borde

6 kommentarer

Hur många har inte suckat längtansfullt och sagt ”Jo, jag skulle verkligen vilja blablabla men jag hinner inte”. Jag gör det i alla fall ganska ofta, men för ett par dagar sedan slog det mig: Jag har ju all tid i världen! Jag kan välja  precis som jag vill och om saker och ting inte blir av så är det för att jag inte har prioriterat dem. Alternativt inte prioriterat att planera.

Jag har en kär vän som var gång jag säger att jag borde något svarar ”varje borde är en lögn”. Han har en poäng där. En snabb (febrig) reflektion leder mig just nu till slutsatsen att varje upplevt borde egentligen är uppbyggt av negativa konsekvenser som jag inte är så sugen på.

Stanna till och tänk efter när du upptäcker ett ”borde”

När jag gör något för att jag borde gör jag det alltså inte för att jag vill, utan för att slippa något jobbigt. Att tänka i termer av val ger större upplevelse av att kunna påverka sin tillvaro än att böja sig för ett borde. Slå hål på myten om borde och fundera över vad det är du väljer istället!

Byt ut alla ”borde” mot ”väljer”

För den som har barn, hund eller något annat omsorgskrävande att ta hand om är det nog lätt att hamna i en känsla av att vara bunden och att inte ha tid för det egna. Jag kan förstå om det då upplevs provocerande att jag deklarerar att jag har all tid i världen. Speciellt som jag ju egentligen menar att alla har all tid i världen, att utnyttja så som de väljer.

-Valet att jobba heltid genererar mer pengar och mindre fritid.
-Valet att åka i god tid för att slippa stressa ger kanske mindre tid för något som kändes roligt.
-Valet att ta väl hand om sina barn medför mindre egentid.

Jag tror att alla, oavsett hur mycket vi har på vår tallrik, känner oss ofria så länge vi fokuserar på vad vi väljer bort. De flesta av våra val gör vi slentrianmässigt, vilket troligtvis bara ökar känslan av att vara ofri. Alla val har för- och nackdelar och jag tror att det är en mycket god idé att undersöka vilken typ av argument som ligger till grund för de val vi gör. Jag tänker härmed introducera ett nytt begreppspar: fördelsval och nackdelsval. (Jag minns i alla fall inte att jag hört talas om dem tidigare. Feel free to correct me.) Ett fördelsval är när målet med valet är att uppnå något som upplevs positivt. Ett nackdelsval är när målet med valet är att undvika något negativt.

Fördelsval VS Nackdelsval

Nu kommer det riktigt fiffiga: De flesta val är både fördelsval och nackdelsval, men det är lätt att haka upp sig på det negtiva. Det innebär att du genom att skifta fokus liiite grann kan förvandla upplevelsen av ett nackelsval (urk, jag kommer att få skäll av chefen om jag inte blir klar i tid) till den mer positiva upplevelsen av ett fördelsval (jag kommer att känna mig så stolt över att jag lyckades göra klart det här i tid). Är det så att du inte kan se ditt val som ett fördelsval: ta dig en rejäl funderare över om det verkligen är rätt väg för dig just nu. Ibland fastnar vi  i vad vi tror att omvärlden kräver av oss, men det är vi själva som ansvarar för vårt eget väl och ve. Ingen kommer att tacka dig för att du väljer dig olycklig. Ta en paus, be om hjälp, strunta i tvättkorgen tills inspirationen gör det lättare…  Det finns säkert någon som gärna gör dig en tjänst i utbyte mot en stund av ditt sällskap. Eller så kanske du bara kan strunta i saken helt och hållet. Vad den nu var.

Summering: Genom att byta ut ordet borde mot ordet väljer ökar din upplevelse av att kunna påverka din tillvaro. Försök göra val som känns positiva istället för att val vars mål är att undvika något negativt.

Annonser

6 tankar om “Borde

 1. Det där är ju så sant!

  jag tänker på två saker.
  Någon introducerade ”curla sig själv” för mig för något år sedan. Det tycker jag är fint. Det kanske känns som att det är trist och tråkiga borde-saker att storhandla och tvätta. Men att göra det på helgen inför kommande arbetsvecka är som att curla för mig själv, jag slipper stressa med det då och kan ägna mig åt roligare saker på vardagkvällar. Det kan ju gälla vad som helst, träna, äta nyttigt etc.
  Och jag tror det är i boken ”Rensa i röran” författaren skriver om att alla val vi gör är bra val, förutom de som görs utifrån rädsla.
  Det tror jag också att det ligger mycket i! De val vi gör gör vi utifrån den situation vi är i just då och blir bra. Men om vi gör val utifrån att vi är rädda för något eller för hur det ska bli, så är vi fel ute.

  Kram!

  • Är inte bekant med uttrycket sen tidigare, men väl med beteendet. Ska lägga uttrycket på minnet. Det sammanfattar en hel del av det jag försöker tuta i eleverna vad gäller planering och framförhållning. En vacker dag ska jag bemästra det själv också 😉
   Det här med att alla val är bra val/val utan rädsla känner jag igen från ”Feel the fear and do it anyway” av Susan Jeffers. Hon har bland annat ett kapitel som heter ”How to make a no-lose decision”. Kanske kommer ett inlägg om det också, vem vet? 🙂

 2. Ping: Beröm | singing simpler

 3. Ping: Tidsfördriv | singing simpler

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com Logo

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Google-foto

Du kommenterar med ditt Google-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s